Paasbrood of Kerstbroodjes? Een heerlijk ruikend huis en verse witte zachte melkvrije bollen bakken? Dit is het recept die ik al een tijdje gebruik!
wat heb je nodig voor het deeg?
- 560 gram tarwebloem
- 9 gram droge gist
- 10 gram zout
- 60 gram ongezouten violife / plantaardige boter (gesmolten en afgekoeld naar kamertemperatuur)
- 10 gram suiker
- 100 gram ei, op kamertemperatuur
- 250 gram, sojamelk (kamertemperatuur) amandelmelk kan (denk ik) ook wel!
- 1 ei, losgeklopt
Eventueel nog maanzaadjes etc.
overige benodigdheden:
bakpapier
Keukenmachine met deeghaak
bakplaten
zonnebloemolie voor het invetten van je werkplek en handen
een kom en een theedoek
eventueel een springvorm van 24 cm voor het maken van een bloembrood
eventueel maanzaadjes of andere zaadjes voor op je brood
Het Recept:
☆ Doe alle ingrediënten voor het deeg in de mixer van de machine en meng dit door elkaar.
ik mix alles zo een 13 minuten door elkaar. Je moet een vliesje van het deeg kunnen trekken. het mag
echt nog wel iets plakken aan de bodem van je kom.
☆ Doe een beetje zonnebloemolie op je handen.
1e rijs:
☆ vorm een bal van het deeg en leg de deegbal in een met zonnebloem ingevette kom. draai hem 1x om zodat alle kanten met zonnebloemolie bedekt is. dek de kom af met een theedoek. (sommige mensen gebruiken een badmuts) en laat het deeg 60 minuten staan. (Niet te warme of koude plek) als je het goed hebt gedaan kun je er een gat met je vinger in "prikken" deze blijft dan staan.
Keuze:
Je kunt of losse bolletjes maken of een bloembrood. Ik heb de voorkeur voor beide. 8 A 10 bolletjes en 1 bloembrood.
☆ Je stort het deeg, (Net als je dat met krentenbollen doet) op je aanrecht die je hebt ingevet met zonnebloemolie. Vergeet je handen ook niet in te vetten.
☆ Voor losse bollen verdeel je het deeg met een deegsteker (of scherp mes) in 16 bolletjes. Wat je ook kunt doen is splitsen. 8 A 10 bolletjes, en de rest gebruik je voor een bloembrood. De losse bollen, bol je op.
☆ Vouw er een bol van, of zoek een leuke knoop / paashaas / kerstboom etc. Naar keuze. Experimenteren is echt superleuk om te doen. Leg ze op een bakplaat met genoeg ruimte tussen de bollen. Smeer er eimengsel overheen en eventueel wat zaadjes naar keuze!
☆ Doe een theedoek of aluminiumfolie over je bakplaat.
☆ Laat het deeg 60 min rijzen. (Wekker op 50 min) en dan de oven 10 min. Voorverwarmen op 200 graden.
☆ Een bloembrood maken is een kwestie van 7 kleine bolletjes vouwen. Je begint met 1 in het midden. Je laat 1 cm tussen de volgende rij bolletjes omdat deze naar elkaar toe rijzen / bakken in de oven. Ook dit moet rijzen. En dan 6 eromheen (zie foto). Vet je springvorm in! Doe er eimengsel overheen en laat dit ook 60 min rijzen met een doek eroverheen.
☆ Bak de broodjes in 15-20 minuten bruin (check na 15 min. Even hoe de korst eruit ziet) jouw oven is niet de mijne :)
Leg de broodjes na het bakken op een roostertje om af te koelen.. en ja.. ook het bloembrood. (Verwijder dan even de springvorm)
》》invriezen kan ook! Ik vind het persoonlijk minder lekker dan dat ik krentenbollen invries.. maar het is mogelijk!
Reactie plaatsen
Reacties
Tof dat je dit allemaal deelt!
Ik was al een tijdje op zoek naar witte bolletjes, want niet te koop.
Ik vroeg me alleen af, 250gr soja.
Dat is sojamelk? En dus te vervangen met een andere plantaardige melk?