Het best bekeken en gemaakte recept van mijn pagina. Ideaal om in te vriezen en in de broodtrommel mee te geven naar school / dagjes uit etc. Ze zijn door mijn testpanel als 1 van de favorieten gekenmerkt!
Duur van het proces:
2.5 uur (waarvan 2x een uur rijzen)
Wat heb je nodig aan materiaal
- Een keukenmachine (met de hand mixen kan.. maar dit is wel echt heel kleverig en zwaar) Een handmixer kan ook.. maar ook best pittig.
- Keukenweegschaal
- Oven en bakpapier
- Groot mes of deegsnijder
- Paar schaaltjes
Welke ingrediënten:
- 400 gram rozijnen (ik heb rozijnen gebruikt) houd je van minder rozijnen doe er dan 350 gram in. De rozijnen moeten eerst wellen in gekookt water (15 min) begin hier daarom ook mee.
- 500 gram (tarwe)bloem
- 30 gram witte basterdsuiker
- 10 gram zout
- 1 ei op kamertemperatuur
- 250 ml water
- 10 gram droge gist
- 50 gram plantaardige bakboter (bv roombeter van blue band) op kamertemperatuur en een beetje extra voor het afsmeren van de bollen.
- 10 gram citroenrasp
- Een fles zonnebloemolie. Om de kom mee in te smeren, je werkplek en je handen.
Let's go!
♡ Doe alle ingrediënten, op de rozijnen na in je kom. Dus: bloem, zout, gist, basterdsuiker, plantaardige bakboter en citroenrasp. Als laatste het ei en het water.
♡ mix alles 12 minuten op de lage stand. Het deeg moet vanzelfsprekend goed gemixt worden. Met de hand is het 20 minuten. Je moet vliesjes kunnen trekken van het deeg.
♡ laat het deeg 15 minuten rusten in de kom.
♡ tijdens het rusten giet je de rozijnen af en laat je de rozijnen uitlekken in een vergiet. Dan leg je ze op een keukenrol en dep je ze goed droog.
♡ leg een beetje zonnebloemolie op je werkplek en doe ook een beetje op je handen tegen het plakken. Pak het deeg uit de kom en leg het op je werkplek/schoon aanrecht. Druk het deeg plat. Leg een laag rozijnen over het gehele vlak en vouw de zijkanten naar binnen. Herhaal dit tot alle rozijnen op zijn. Vorm er een bal van.
♡ vet een kom in met zonnebloemolie en leg de deegbal in de kom. Dek af met een theedoek en zet op een niet al te warme, maar niet tochtige plek.
♡ 60 minuten wachten
♡ Vet je handen in met olie, haal het deeg uit de kom, leg op je werkplek en maak er balletjes van 60 gram per stuk van. Zorg ervoor dat je de balletjes vouwt/opbolt. En ook dat de meeste rozijnen aan de binnenkant van het balletje zitten. Als het nog een beetje plakt doe dan wat zonnebloemolie op je handen. Je hebt deeg voor 2 ronde krentenbollen. Ik heb de keuze gemaakt om het tweede gedeelte van het deeg te gebruiken als krentenbrood. Groot succes! Zie filmpje voor de variatie.
♡ dek de plaat af met aluminiumfolie of een grote theedoek en laat weer 60 minuten rusten. (Zet de wekker op 50 minuten. Na het afgaan van het wekkertje zet je dan de oven aan op 220 graden, boven/onderwarmte) beetje time management toch :) als de 10 minuten die daarop volgen voorbij zijn gaan de krentenbollen de oven in.
♡ je bakt ze ongeveer 13 minuten. Blijf na de 12 minuten wel even in je oven kijken. (Bij mij zijn ze met 13 minuten precies goed)
♡ eenmaal uit de oven smeer je ze een beetje in met plantaardige boter voor de glans op de krentenbol. Doe dit als de krentenbollen nog warm zijn.
Ook geschikt *nadat ze zijn afgekoeld* in te vriezen.
Recept gemaakt en leuke foto ervan? Deel hem dan via mijn instagram of e-mail koemelkvrijopgroeien@gmail.com
Reactie plaatsen
Reacties